Sunday, May 17, 2009

BlueBerry Cheese Tarts

gambar ini menggunakan resepi yg kedua....


Bahan-bahan :
(**resepi 1)
Sugar Dough (pastri asas)

250g butter
125g icing sugar
1 no 'B' egg
440gm plain flour


Filling :
250gm Philadelphia cream cheese
60gm gula caster
20gm butter
1 no 'B' egg

Blueberry filling


Cara membuat :
1.. Pukul butter dgn icing sugar sampai kembang.
2. Masukkan telur, pukul sampai sebati (well mixed).
3. Masuk tepung, gaul hingga rata.
4. Cubit sikit dan tekan dalam tart mould yang telah digris. Tekan dalam
mould dengan fork.
5.. Bakar 180C untuk 10-12 minit (3/4 masak). Keluar dan ketepikan.
6. Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk
telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
7. Bubuh dalam 1/2 sudu kecil blueberry dalam tat shell dan pipekan cheese
keatasnya.
8. Bakar 180C dalam 5-10minit. Angkat

(Dapat resepi dari resipi.net...dan dah dicuba pun)


(**resepi ke2)
Sugar dough (pastri asas)

300 gm tepung gandum }
1 sudu besar susu tepung } diayak
180 gm gula aising }

180 gm mentega
1 biji telur


Inti keju :
250 gm krim keju (philadelphia)
40 gm gula aising
20 gm butter
1 biji telur
3 sudu besar krim putar (jika suka)

Blueberry (sbg hiasan)


Cara membuat :
-Untuk pastri, satukan mentega, tepung gandum, susu tepung dan gula hingga menjadi seperti serbuk roti
-Masukkan telur dan uli sehingga doh menjadi lembut. Dinginkan dalam peti sejuk selama 20 minit, keluarkan dan terap doh dalam acuan bulat bergerigi. Tekan/cucuk doh dengan garfu hingga berlubang2...
-Bakar selama 15-20 minit pada suhu 180 C...(biarkan sejuk dahulu baru boleh disimpan dalam bekas kedap udara)

-utk inti keju, adunkan keju, gula aising & butter hingga berkrim. Masukkan telur dan krim putar dan kacau sebati...dah siap!
-tuang inti keju sehingga penuh ke dalam pastri yg telah siap tadi
-paipkan sedikit blueberry ke atas int keju....kuis dgn lidi utk membentuk corak...bakar selama 8-10 minit pada suhu 180 C....

**(Gambar di atas adalah menggunakan resepi yg kedua)


Tips:
U can bake the pastries in advance and do keep it in an air tight container...so whenever u guys craving for the blueberry/egg tart or u have any guest coming....just pour in the filling and bake for another 10 minutes....& it's ready to eat....(be sure not to keep it for so long, not more than a month...but i bet u, it will definitely finish before that, as ur kids will surely have it as their cookies because it is just so sweet & crunchy...hehe)

1 comment:

ninarif said...

Assalamualaikum Shiela..

i've tried the recipe! It's perfect! Memang pastry dia rangup dan menjadi the first time! I'm gonna keep the recipe (and share) sebab yang hangit pun habis dimakan dek budak2 tuh!

Zillion thanks for the recipe!