Assalamu'alaikum... salam ceria!
Ok kali ni Shiela nak berkongsi satu resipi kek tiramisu yang dah banyak banyak kali Shiela buat... dan memang best sesangatlah kek ni, tak jemu makannya. Anak-anak, kalau ummi depa buat kek ni memang asyik berulang ke fridge ajelah ambik dua tiga scoop/slice sorang sorang. Kejap jer licin. Cubalah buat... orang yang tak pernah buat kek pun memang boleh jadinyelah pakai resipi ni. Cam pro you... hihi
Ok jom kita ke dapur, sediakan bahan-bahannya.....
Bahan untuk Kek Span
Bahan A
6 biji telur
180 gm gula halus
180 gm tepung kek (tepung biasa pun boleh jer...)
2 tsp baking powder
2 tsp ovalette
2 tsp serbuk nescafe } campurkan
25 ml air } bersama
** 40 ml minyak jagung
(tapi shiela selalu buat plain cake jer, tak payah letak nescafe)
☞ Cara membuat :
- Pukul telur & gula dengan kelajuan tinggi (dalam 5 minit ok laa...)
- Lepas tu masukkan semua bahan A yang lain dan putar lagi dengan kelajuan tinggi hingga adunan menjadi ringan (dalam 5 minit la jugak)
- Masukkan minyak jagung dan kacau dengan senduk kayu, kaup balik dua tiga kali ya...
- Masukkan dalam loyang 9" dan bakar dalam suhu 180°C hingga masak...
- Angkat dan sejukkan atas redai kek. Terbalikkan loyang supaya kek nanti tak mendap
ha camni... sejukkan/terbalikkan dia atas redai kek (kalau kek chiffon pun buat gini jugak tau) |
Bahan Adunan Cheese
250 ml whipping cream
200 gm cream cheese (philadelphia is the best... takyah mascarpone pun)
½ cawan gula castor
1 cawan air panas
1 tbsp serbuk nescafe
serbuk koko (untuk hiasan)
☞ Cara membuat :
- Bancuh air panas dan serbuk nescafe. Ketepikan
- Satukan gula dan cream cheese dan pukul hingga kembang dengan kelajuan sederhana. Ketepikan dulu sebentar...
- Pukul whipping cream hingga kembang (seperti dalam gambar di bawah)
- Satukan dalam adunan cheese tadi dan gaul sebati
ni dia whipping cream yang selalu guna (ada tanda halal lagi you....) |
haa... pukul sampai jadik lagu ni yaa... 'stiff' gitu |
ok, siap untuk langkah seterusnya... |
Cara membuat Kek Tiramisu
- Potong kek span kepada 2 bahagian
- Tuang sedikit2 bancuhan nescafe ke atas lapisan kek hingga lembap
- Sapukan adunan cheese atas kek dan ratakan
- Ayak serbuk koko atas cheese yang diratakan tadi (optional: tapi koko tu buat rasa lebih uummphh... ;)
- Letak lagi satu bahagian kek atas cheese dan tuang bancuhan nescafe yang selebihnya
- Sapukan adunan cheese dan ratakan
- Sapukan lapisan atas sekali dengan whipping cream yang telah dipukul kembang
- Akhir sekali, ayak serbuk koko di atas sekali sebagai hiasan... khalas!
Gula & cream cheese yang telah dipukul kembang |
adunan cream cheese di atas tadi setelah dicampur dengan whipping cream |
(atau pun boleh buat macam ni) susun kek span dalam bekas |
tuangkan sedikit bancuhan kopi sehingga melitupi semua kek |
sapukan adunan cheese & whipping cream di atas lapisan kek dan ayak serbuk koko di atasnya |
inilah rupanya setelah di 'scoop' kali ni buat dalam baking dish camni jer.. (ini masa raye haji hari tu..) (credit to Uwwn Nasyihin) |
(Resipi cheese ni dapat dari inahar's cooking time... tq inahar)
No comments:
Post a Comment