Friday, November 11, 2011

Tiramisu Cake

Assalamu'alaikum... salam ceria!

Ok kali ni Shiela nak berkongsi satu resipi kek tiramisu yang dah banyak banyak kali Shiela buat... dan memang best sesangatlah kek ni, tak jemu makannya. Anak-anak, kalau ummi depa buat kek ni memang asyik berulang ke fridge ajelah ambik dua tiga scoop/slice sorang sorang. Kejap jer licin. Cubalah buat... orang yang tak pernah buat kek pun memang boleh jadinyelah pakai resipi ni. Cam pro you... hihi

Ok jom kita ke dapur, sediakan bahan-bahannya.....

Bahan untuk Kek Span

Bahan A
6        biji telur
180   gm gula halus
180   gm tepung kek (tepung biasa pun boleh jer...)
2        tsp baking powder
2        tsp ovalette
2        tsp serbuk nescafe  }   campurkan 
25      ml air                         }    bersama

** 40   ml minyak jagung


(tapi shiela selalu buat plain cake jer, tak payah letak nescafe)

☞ Cara membuat :
  • Pukul telur & gula dengan kelajuan tinggi  (dalam 5 minit ok laa...)
  • Lepas tu masukkan semua bahan A yang lain dan putar lagi dengan kelajuan tinggi hingga adunan menjadi ringan (dalam 5 minit la jugak)
  • Masukkan minyak jagung dan kacau dengan senduk kayu, kaup balik dua tiga kali ya...
  • Masukkan dalam loyang 9" dan bakar dalam suhu 180°C hingga masak... 
  • Angkat dan sejukkan atas redai kek. Terbalikkan loyang supaya kek nanti tak mendap 

ha camni... sejukkan/terbalikkan dia atas redai kek
(kalau kek chiffon pun buat gini jugak tau) 

Bahan Adunan Cheese

250    ml   whipping cream 
200    gm  cream cheese (philadelphia is the best... takyah mascarpone pun)
½       cawan gula castor
1        cawan air panas   
1        tbsp serbuk nescafe

serbuk koko (untuk hiasan)


☞ Cara membuat :
  • Bancuh air panas dan serbuk nescafe. Ketepikan 
  • Satukan gula dan cream cheese dan pukul hingga kembang dengan kelajuan sederhana. Ketepikan dulu sebentar...
  • Pukul whipping cream hingga kembang (seperti dalam gambar di bawah) 
  • Satukan dalam adunan cheese tadi dan gaul sebati

ni dia whipping cream yang selalu guna
(ada tanda halal lagi you....)

haa... pukul sampai jadik lagu ni yaa... 'stiff' gitu

ok, siap untuk langkah seterusnya...

Cara membuat Kek Tiramisu


  • Potong kek span kepada 2 bahagian
  • Tuang sedikit2 bancuhan nescafe ke atas lapisan kek hingga lembap
  • Sapukan adunan cheese atas kek dan ratakan 
  • Ayak serbuk koko atas cheese yang diratakan tadi (optional: tapi koko tu buat rasa lebih uummphh... ;)
  • Letak lagi satu bahagian kek atas cheese dan tuang bancuhan nescafe yang selebihnya
  • Sapukan adunan cheese dan ratakan 
  • Sapukan lapisan atas sekali dengan whipping cream yang telah dipukul kembang
  • Akhir sekali, ayak serbuk koko di atas sekali sebagai hiasan... khalas!



Gula & cream cheese yang telah
dipukul kembang

adunan cream cheese di atas tadi
setelah dicampur dengan whipping cream

(atau pun boleh buat macam ni)
susun kek span dalam bekas


tuangkan sedikit bancuhan kopi
sehingga melitupi semua kek


sapukan adunan cheese & whipping cream
di atas lapisan kek
dan ayak serbuk koko di atasnya




inilah rupanya setelah di 'scoop'
kali ni buat dalam baking dish camni jer..
(ini masa raye haji hari tu..)
(credit to Uwwn Nasyihin)


(Resipi cheese ni dapat dari inahar's cooking time... tq inahar) 



No comments: