Friday, July 10, 2009

Pastry Choux / Cream Puff


selepas dibakar... voila!!
I love this recipe very-very mucho...


Sebelum dibakar

Bahan-bahan
1/2 liter air sejuk
200gm mentega/butter
1 sudu teh gula halus

250 gm tepung gandum
secubit garam (diayak bersama tpg)
6 biji telur


Cara membuat:
- Air, mentega dan gula ~ dimasak hingga mendidih
- Kecilkan api, masukkan tepung.
- Kacau dengan senduk kayu hingga adunan tidak melekat di periuk
- Sejukkan adunan selama 15 minit
- Masukkan telur satu persatu, pukul sampai sebati & sehingga adunan kelihatan agak berkilat
- Terapkan di atas dulang pembakar & bakar dalam oven (180C) sehingga masak
- Setelah sejuk, potong ditengah dan masukkan intinya...& dah boleh ngappppp....


** ehh...ehhh....lupa lak nak bagi resipi inti di tengahnya...hehe....

Boleh gunakan instant custard mix yang dicampur dgn air masak. Kacau sehingga semuanya sebati dan nak tau apa yang lagi best...? Shiela campur dgn cheese mixture (topping untuk carrot cake). Boleh refer di resipi carrot cake ya.. Woww, campuran filling ini memang buat kita terangkat. Cubalah yer!


2 comments:

ibu_ummu said...

cu shiela..nk cream puff lagik..buat la bulan pose ni..nyam2 cedap cangat..
neway-da jmpe da blog nihh..hihi

Shiela said...

haha...yin ka..oho ngidam la ni yer

wokeyy2, nanti cushiela wat yer..jangan nangis dulu