Tuesday, August 20, 2013

Walnut Carrot Cake - Kek Karot Walnut

Assalamu'alaikum semua,

Kali ini Shiela mahu berkongsi kek yang seringkali dibuat tidak kira untuk makan sendiri  atau untuk memenuhi tempahan rakan-rakan. 

Yang terbaru Shiela buat malam raya hari tu untuk memenuhi permintaan dari TA yang pernah merasa kek ini sewaktu dibawa ke satu mesyuarat di Ampang empat bulan lepas. 

Cuma tentang dekorasi kek memang Shiela kurang beri perhatian sedikit. Bagi Shiela, asalkan kek sedap setelah dihias dengan topping sedikit sebanyak itu sudah memadai. 

Sebab itu anak-anak pun kurang teruja dengan dekorasi kek yang extravaganza tetapi bila dirasa keknya agak kurang memuaskan dari segi rasa. 

So, pada sesiapa yang rajin mendeko dan dalam masa yang sama mahukan rasa kek yang lazat, maka ini antara pilihannya. Cubalah ya!  



Kek Karot Walnut 

Bahan-bahan :

250 gm tepung gandum             }
1 1/2 tsp baking powder             }
1 1/2 tsp baking soda                 }   diayak bersama
1 tsp garam                                  }
2 tsp serbuk kulit kayu manis    }

375 gm gula halus  (kadang2 guna half brown sugar, kadang2 ALL brown sugar... hasilnya jadi sangat moist tau..! )
4 biji telur
4 cawan karot (di sagat & diperah sedikit airnya)
3/4 cawan walnut (dipotong kecil) (janganlah dimasukkan sebiji2 begitu, takde ummppphhhh... ;))
1 1/2 cawan minyak masak/jagung



Aising untuk topping :

250 gm cream cheese     (saya guna philadelphia...)
1/2 cawan butter               (dikurangkan sedikit)
1 1/2 cawan gula aising  (diayak)

Campurkan kesemua bahan dan dipukul dengan 'mixer' dengan kelajuan sederhana tinggi, cuma janganlah lama sangat ya. Topping ni mesti ada baru tangkap ngam dengan kek karot kita tu.


Cara membuat :
- Pukul telur perlahan-lahan dan masukkan gula. Pukul sehingga kembang.
- Masukkan minyak, karot dan walnut dan dikacau perlahan.
- Akhir sekali, masukkan tepung.
- Bakar pada suhu 165 C sehingga masak (+- 1 jam).




Sesudah masak...



Buat lebih untuk
ibu mertua dan ipar duaiku...



Yang special ni untuk TA.
Dia dah order siap-siap.

Ini gambar lama ni... :)
Hanya nak menunjukkan
keratan rentas kek.
Moist dan lazat gituu...


Kek ini pada pengalaman Shiela paling senang untuk  dibuat dan paling senang nak dapat result yg ' voila ' !!!

(resipi ini Shiela dapat dari seseorang yang berpangkat kakak, Cik Minah namanya dan inilah dia resipi 'berhantu' yang selalu sangat kawan2 rapat Shiela order dulu, kini & selamanya, hehe.  Order dari teman-teman rapat ni kadang memang susah nak menolaknya... *sigh*   ;))



5 comments:

Unknown said...

menariknya.. nampak sedap :)

Unknown said...

saya pun shiela jg.gula 375gm tu .tk manis sangat ke

Unknown said...

saya pun shiela jg.gula 375gm tu .tk manis sangat ke

Shiela Ismail said...

Alhamdulillah Cikpuan Shiela Shariff. Just nice, tak manis sangat.

Shiela Ismail said...

Alhamdulillah Cikpuan Shiela Shariff. Just nice, tak manis sangat.