Saturday, September 12, 2009

Kambing Kurma Limau Purut

1 kg daging kambing - dipotong kiub (direbus dgn 'pressure cooker')

Bahan utk dikisar :
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
1 cm kunyit

3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
sedikit kulit kayu manis

3 sudu besar rempah kurma + 1/2 cawan air
2 batang serai (dititik)
beberapa helai daun limau purut

200 ml santan
2 sudu besar sos tiram
1/2 biji tomato (di potong dadu (agak besar))
Garam & gula secukup rasa

Daun bawang & daun sup
Bawang goreng



Cara membuatnya :

- Daging kambing direbus dalam 'pressure cooker' sehingga empuk
- Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan masukkan bunga lawang, bunga cengkih & kulit kayu manis
- Masukkan rempah kurma & 1/2 cawan air. Kacau dan masukkan serai serta daun limau purut
- Masukkan daging kambing dan air rebusannya. Kacau
- Tambahkan sos tiram, kacau dan juga masukkan santan
- Masukkan garam & gula secukupnya dan masak hingga mendidih
- Angkat dan ditabur dgn daun bawang, daun sup & bawang goreng


** Sangat sodap dimakan dengan roti biasa atau roti nan, atau pun sebagai lauk untuk makan dengan nasi... uummmppphhh!!!

Tungguuuu ya.... nanti akan di 'upload' gambar2 yang mengancam jiwa tu... kesedapan hingga menjilat gigi you.... ;))

No comments: